Job Koelewijn

Spakenburg NL 1962, woont en werkt in Amsterdam

Be Realistic Plan for a Miracle
2020
potlood, markeerstift en sjabloon
215 x 215 cm
2020.JK.10

Poëzie, literatuur en filosofie spelen in het werk van Job Koelewijn een belangrijke rol. Opgegroeid in het gereformeerde Spakenburg, is hij zich sterk bewust van de essentie van het woord en de magie van de taal. Zo verpakte hij bouillonblokjes in dichtregels, maakte hij een reuzenstempel met de tekst Be More Specific en startte hij op 1 februari 2006 zijn Ongoing Reading Project, waarvoor hij dagelijks precies 45 minuten voorleest; sessies die hij consequent vastlegt, zowel op ouderwetse cassettebandjes als in digitale bestanden.

De afgelopen jaren maakte de kunstenaar een aantal sjablonen van tijdloze uitspraken, mantra’s waarin een pakkende tegenstelling zit. Dat geldt ook voor Be Realistic Plan for a Miracle, een quote van Bhagwan-goeroe Osho die Koelewijn zich in dit werk als het ware heeft toegeëigend. ‘Het idee van polariteit is een belangrijk aspect van mijn werk’, aldus Koelewijn. ‘En hoe meer je erover nadenkt, hoe fundamenteler en doordringender dit wordt: dag-nacht, hoog-laag, warm-koud – begrippen die elkaar in evenwicht houden.’

Uiteindelijk zijn de tegenpolen dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt ‘Be Realistic…’ lezen als tegenstelling tussen de realiteit van het alledaagse en de grenzeloze mogelijkheden van de kunst. Maar voor Koelewijn staat de uitspraak vooral voor een aansporing om gedisciplineerd te leven, om van daaruit telkens kleine stappen te zetten om je plannen te verwezenlijken.

Door deze woorden te herhalen, worden ze uiteindelijk als een mantra 'verinnerlijkt’. Koelewijn schreef de tekst talloze keren op de muur door het sjabloon telkens een fractie te verschuiven. Zo ontstaat er een contrast tussen de ferme uitspraak en de echo ervan die de vorm heeft van een licht vibrerend patroon. Met de kleuren blauw, rood, geel en groen visualiseerde hij vier denkbeeldige stemmen die de mantra vertolken. Uiteindelijk dienen de sjablonen volgens de kunstenaar als oefening, waardoor ze een bron van kracht vormen waar iedereen iets aan heeft.