De Pont is een onafhankelijk museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Benthem Crouwel Architecten transformeerde het industriegebouw met het karakteristieke zaagtanddak in een uitzonderlijke expositieruimte met veel daglicht. De afwisseling van kunstwerken in de grote, open ruimte en de intieme ‘wolhokken’ biedt bezoekers een unieke ervaring.
Het museum werd geopend in 1992 en is in 2016 uitgebreid met een nieuwe vleugel voor onder meer foto- en videopresentaties, die aansluit bij een ruimer opgezet museumcafé en een prachtige tuin.
Schilder- en beeldhouwkunst, waarop in de beginjaren de nadruk lag, vormen nu samen met installaties, performances, film en fotografie de basis voor een afwisselend tentoonstellingsprogramma. Daarin wordt de ontwikkeling van kunstenaars over een langere periode gevolgd.
Het museum is vernoemd naar de Tilburgse jurist en ondernemer mr. Jan de Pont (1915-1987), die een deel van zijn nalatenschap had bestemd voor de stimulering van hedendaagse kunst.
Meer over onze doelstelling.
De stichter
Op 18 september 1987 overleed in Tilburg de jurist en zakenman mr J.H. de Pont. Kort voor zijn overlijden bepaalde hij, in overleg met zijn naaste familie, dat een deel van zijn vermogen moest worden aangewend ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. In 1988 werd voor dat doel een stichting in het leven geroepen die zijn naam draagt.
Het gebouw
Het gebouw van de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer, restant van een veel groter fabriekscomplex, is een merkwaardige, dichte doos die aan de buitenkant niets van het interieur prijsgeeft. In 1990 was de wolspinnerij dan ook nog volledig in bedrijf. Het proces van verwerken van ruw wol tot garen heeft op zeer logische en eenvoudige wijze de plattegrond van het complex bepaald.
De verzameling
De Pont werd op 12 september 1992 geopend. Het museum sloot aan bij het grote gezelschap van Nederlandse musea die op basis van particulier initiatief tot stand kwamen, hetgeen zich na de Tweede Wereldoorlog overigens nauwelijks meer had voorgedaan. Er waren echter enkele opmerkelijke verschillen met de meeste voorgangers.
De museumtuin
Op een bescheiden stuk grond groeit, bloeit en tiert de museumtuin van De Pont. Een rijke, wilde tuin die als een oase van rust in de stad onzichtbaar vanaf de straat verscholen ligt achter een metershoge bakstenen muur. Alleen toegankelijk via het terras vanuit het museumcafé is het een verborgen toevluchtsoord. Een paradijselijke verblijfsplek voor bezoekers die ongestoord willen reflecteren op de collectie en tentoonstellingen. Maar ook een bijzondere plek voor iedereen die speciaal voor de tuin komt.