DE ROUTE WORDT OPNIEUW BEREKEND

De Pont Collectie

02 juni - 03 jan 2021

De Pont werkt achter gesloten deuren aan een grote presentatie van de collectie met als titel DE ROUTE WORDT OPNIEUW BEREKEND die, zodra het museum weer open mag, fasegewijs zal worden uitgerold. Met deze vlootschouw wordt het publiek herenigd met bekende en minder bekende werken uit de vermaarde collectie van De Pont.

De titel is een speelse verwijzing naar de stem van het navigatiesysteem in de auto als er een onverwachte afslag is genomen. En vooral naar de inhoudelijke herorie╠łntatie en wendbaarheid van de kunstinstellingen als gevolg van de covid-19 crisis. De bezoekers zullen hun weg door de musea vinden in de nieuwe werkelijkheid van 'social distancing'. In De Pont zal dat wellicht niet volgens een vaste looproute zijn, maar als in een park: vrij navigerend met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Het wordt een dwaaltocht door de weidse ruimten van de voormalige wolspinnerij waar je werken van Rosemarie Trockel, Richard Long, Marlene Dumas, Bill Viola, Thomas Sch├╝tte en andere favorieten uit de collectie zult tegenkomen in verrassende dialogen. Er klinken ook nieuwe stemmen: zoals die van Raphaela Vogel en Kara Walker. De collectiepresentatie zal zich als een work in progress voor de ogen van het publiek ontvouwen. Met alle voorbehoud is de presentatie half september volledig ingericht.