Luc Tuymans

Mortsel België 1958, woont en werkt in Antwerpen

The Worshipper
2005
zeefdruk op BFK Rives papier
105 x 75 cm
2011.LT.16

Tuymans schilderde The Worshipper in 1994 voor een expositie bij galerie Zeno X in Antwerpen. De onderwerpen voor de doeken op deze tentoonstelling ontleende hij aan het jaarlijkse carnaval in het Waalse stadje Binche, een traditie die teruggaat tot de veertiende eeuw en opgenomen is in de UNESCO-lijst van het immateriële werelderfgoed. Tijdens de uitgebreide feestelijkheden wordt de stad overspoeld door gemaskerde en gekostumeerde personages. Tuymans baseerde The Worshipper op een polaroid die hij maakte van een pop in carnavalskostuum die in het Musée international du Carnaval et du Masque in Binche dicht tegen de wand stond opgesteld.
In een interview met Robert Ayers in 2007 vertelt de kunstenaar dat de pop hem niet aan het carnaval deed denken maar hem meteen voorkwam als iets wat op zich bestond en 'het idee van een eigenaardig fanatisme' belichaamde. Geïsoleerd onder het felle flitslicht van Tuymans' fototoestel Verschijnt de figuur als een archaïsche priester die met zijn uitgestoken hand een onduidelijk bezwerend gebaar maakt. In 2005 maakte Tuymans samen met meester-drukker Roger Vandaele een grote zeefdruk naar het schilderij. De acht kleuren waaruit het palet is samengesteld, verschillen van het grijsgroen van het schilderij en doen de figuur veel helderder afsteken tegen de donkere geelbruine achtergrond. Hiermee wordt opzettelijk het overbelichte karakter van de foto nagebootst en krijgt de figuur een bijna spookachtige schittering. Een lichte goudbruine schaduw loopt langs de mouw van de rechterarm tot in de achtergrond en accentueert de vorm van het kostuum. Een tweede schaduw net onder de hand verdubbelt het volume en versterkt zo het gebaar.
De felbelichte details van gezicht en kleding zijn in lichtpaars weergegeven en alleen waarneembaar voor wie heel goed kijkt. Deze subtiele aanduidingen worden al helemaal verdrongen door het opvallende glanzende insigne op de hoofdtooi, een frappant contrasterend element dat de sinistere aura van deze zeefdruk versterkt.