Onias Landveld

Kunu

18 februari 2023 - 07 mei 2023

In Kunu confronteert Onias Landveld de bezoeker op een indringende manier met keuzes en patronen die zijn verbonden met persoonlijke geschiedenissen. Onias (Paramaribo, 1985) ontvluchtte in 1989 met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na drie jaar keerde hij terug naar Suriname. Sinds 1998 woont en werkt hij in Nederland.

Als theatermaker, schrijver, performer én woordkunstenaar zou je Landveld een multidisciplinair verteller kunnen noemen, die zijn verhalen telkens in wisselende hoedanigheid voor het voetlicht brengt. Deze verhalen komen vaak voort uit de Afrikaanse diaspora, maar hebben uiteindelijk betrekking op iedereen. Hij creëert ze vanuit zijn productiehuis Wosu, dat hij oprichtte om biculturele makers als hijzelf een infrastructuur te bieden.

Speciaal voor De Pont bewerkte hij zijn theatervoorstelling Kunu tot een video-installatie. De titel staat in de Surinaams-Afrikaanse winticultuur voor ‘vloek’. In Kunu van Onias staat die vloek voor de negatieve gevolgen van keuzes gemaakt door je ouders en voorouders, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Een vloek die je vaak onbewust met je meedraagt en waar je blijvend onder kunt lijden, tenzij je de vicieuze cirkel weet te doorbreken.

Onias – van 2017 tot 2019 stadsdichter van Tilburg – is, zoals hij zelf zegt, ironisch genoeg gezegend met de liefde voor de Nederlandse rijmschema’s, die dienen als geraamte voor zijn Afrikaanse verhalen. Dat geldt zeker voor Kunu, waarin pakkende animaties worden ondersteund door het ritme van zijn poëzie en de draagkracht van zijn stem. Samen vormen ze een autobiografisch verhaal, een zoektocht naar waarheid en bevrijding. Maar wie de installatie betreedt, wordt ook geconfronteerd met zijn eigen identiteit. De humeurige en onrustige god Elegua, die in de installatie een hoofdrol speelt, maakt je daar telkens van bewust. Hij heerst over kruispunten en gidst je in acht hoofdstukken langs onbekende wegen die je soms moet inslaan om je bewust te worden van je eigen kunu.