Marc Mulders en Claudy Jongstra

Mapping out Paradise

5 juli - 16 november 2008

In de afgelopen jaren heeft de Tilburgse schilder Marc Mulders (1958) een aantal bijzondere gebrandschilderde ramen gemaakt, waaronder het herdenkingsraam voor het 25-jarig ambtsjubileum van Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en het Laatste Oordeel voor de Sint-Jan Kathedraal in Den Bosch. Gebrandschilderd glas staat ook in deze tentoonstelling centraal. Tegelijkertijd slaat Marc Mulders een nieuwe weg in. Vanuit de wens om een Gesamtkunstwerk te maken waarin meerdere technieken en disciplines samenkomen, heeft hij ontwerpster Claudy Jongstra (Roermond, 1963) uitgenodigd deel te nemen aan de tentoonstelling. Jongstra is een van de belangrijkste viltkunstenaars ter wereld. Eind jaren negentig werden haar ontwerpen gebruikt voor de kostuums van de film Star Wars. Zij maakte monumentale, architectonische viltinstallaties voor o.a. de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, het Catshuis in Den Haag en het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. In De Pont debuteert zij met vrij werk.

Uit de intensieve samenwerking van beide kunstenaars is Mapping out Paradise ontstaan, een zaalvullende installatie waarin gebrandschilderd glas, draperieën van vederlicht vilt en grote fotocollages visueel en inhoudelijk een verbond met elkaar aangaan.

Hoewel hun materiaal en discipline (vilt en opdrachtgebonden projecten bij Claudy Jongstra; olieverf en de vrije kunsten bij Marc Mulders) zeer uiteenlopen, was er, toen zij elkaar eind 1999 ontmoetten, direct een gevoel van artistieke verwantschap. Die verwantschap heeft te maken met de functie die zij aan de kunst toekennen en met de sensualiteit van het materiaal, dat in het werk van beiden een belangrijke rol speelt, maar ook de betekenis die zij hechten aan ambachtelijkheid bij het zoeken naar nieuwe artistieke wegen, is een punt van overeenkomst. 

Beide kunstenaars zien het als hun taak optimistische beelden de wereld in te sturen. Naar hun overtuiging hebben onrust en provocatie, in het verleden karakteristieken van de avant-garde, hun langste tijd gehad. De vijftig meter lange installatie slingert door de grote zaal van De Pont en bestaat uit wandhoge, handgemaakte en sprankelend gekleurde vilten panelen, gebaseerd op de reflectie van zonlicht in opspattend water. De rustgevende zachtheid en tactiliteit van het vilt contrasteert sterk met de expressieve, gezeefdrukte en beschilderde glaspanelen, waarin Mulders nieuwe en eeuwenoude visioenen van hemel en hel tevoorschijn roept.

Tijdens deze tentoonstelling is in een van de nabij gelegen 'wolhokken' het resultaat te zien van een ander bijzonder samenwerkingsproject van Marc Mulders: het Paradijs dat hij maakte met Ria Mul van Artenzo, werkplaats in Tilburg voor mensen met een beperking. 

Vanaf 9 september is het door Marc Mulders in eigen beheer uitgegeven boek 100.000.000 nr. 14 verkrijgbaar in de bookshop van De Pont. Het boek is geheel gewijd aan deze tentoonstelling. Tevens is vanaf die datum een film te zien over de totstandkoming van dit ambitieuze project. De film wordt doorlopend vertoond.

Klik hier voor de Youtube versie. 

www.claudyjongstra.com
www.marcmulders.com