Willem de Kooning

Al zijn werken in Nederlandse musea

28 okt 2006 - 28 jan 2007

De tentoonstelling van Willem de Kooning is een hommage aan Edy de Wilde en Rudi Oxenaar, die allebei vorig jaar overleden. Beide voormalige museumdirecteuren waren bestuurslid van De Pont en hadden een speciale band met De Kooning. De Pont bracht voor deze expositie een aantal toonaangevende werken bij elkaar uit Nederlandse museumcollecties.

Daarnaast toont het museum een deel van de bijzondere collectie prentenboeken die Rudi Oxenaar verzamelde. De keuze en de presentatie hiervan lag in handen van grafisch ontwerper Tessa van der Waals.

Willem de Kooning (1904-1997) keerde in 1968 voor het eerst terug in Nederland na zijn emigratie naar de Verenigde Staten in de jaren twintig. Zijn komst had een dubbele aanleiding. Edy de Wilde, toen directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, had hem al in 1964 uitgenodigd om een overzichtstentoonstelling te maken, die nu zijn beslag kreeg. Daarnaast ontving De Kooning de Talensprijs voor schilderkunst uit handen van juryvoorzitter Rudi Oxenaar, destijds directeur van het Kröller-Müller Museum. In 1983 maakte het Stedelijk Museum opnieuw een grote expositie van zijn werk onder de titel Het Noordatlantische Licht / The North Atlantic Light (1960-1983)

Hendrik Driessen, directeur van De Pont, was destijds in dienst van Het Stedelijk en werkte hieraan mee. Bijna een kwart eeuw later grijpt hij de gelegenheid aan om te laten zien hoe goed het werk van De Kooning in ons land vertegenwoordigd is. Als eerbetoon aan twee gerespecteerde liefhebbers: Edy De Wilde en Rudi Oxenaar.