Museum De Pont

Impressie van de tentoonstelling van Sean Scully met links het aangekochte werk Landline River


Tentoonstelling en aankoop leiden tot meer dan 20 schenkingen

De Iers-Amerikaanse schilder Sean Scully (Dublin, 1945) geniet internationaal grote bekendheid maar zijn werk was nog nooit in ons land te zien. Met zijn huidige tentoonstelling in De Pont maakt Scully zijn debuut in Nederland. In Groot Brittannië, de VS en Duitsland is hij echter al vele jaren vertegenwoordigd in belangrijke museale verzamelingen, zoals die van het MoMA in New York en Tate Modern in Londen.

De kunstenaar is zó tevreden over zijn tentoonstelling in De Pont dat hij besloot om, naast de aankoop die het museum zelf al deed, meer dan 20 werken te schenken. Daarmee beschikt het Tilburgse museum in één klap over een uitgelezen selectie uit het oeuvre van Scully, die beschouwd wordt als een van de toonaangevende abstracte kunstenaars van deze tijd.

Naast het aangekochte schilderij Landline River uit 2017 ontvangt het museum nog twee schilderijen (Landline Pink en Doric Sienna), 18 grafische werken en drie series fotografisch werk als schenking van de kunstenaar.

Landlines
Een centrale plaats in zijn tentoonstelling is gereserveerd voor de Landlines

In deze reeks schilderijen onderzoekt Scully de scheidslijn tussen land, water en lucht. De verf is vloeiend opgebracht, waardoor de kleurbanen niet monochroom zijn of strak van elkaar blijven. Veel van deze werken zijn op aluminium geschilderd, een relatief nieuwe ontwikkeling in Scully's oeuvre. De stroken zijn niet alleen gebaseerd op kleur, textuur en vorm, maar ook op gewicht en dichtheid. Zo worden de stoffelijke eigenschappen van lucht, water en land zichtbaar en voelbaar gemaakt.

Landline Pink, 2016

Doric
De tentoonstelling opent met schilderijen uit de serie Doric, begonnen in 2008, gewijd aan Griekenland en de architectuur. Het is een ode aan wat de Griekse oudheid de mensheid heeft gebracht, vertaald in abstracte composities. De schilderijen zijn opgebouwd uit korte horizontale en verticale stroken in sobere grijze, bruine en zwarte tinten. Van de drie Griekse zuilenordes is de Dorische de eenvoudigste. De wat plompe verhoudingen zijn bepalend voor het uiterlijk en de afmetingen van de Dorische tempel.

De schilderijen in deze serie ogen net zo hecht en robuust. Naast de twee Landlines vormt Doric Sienna een geweldige aanwinst voor De Pont. Verder kan het museum achttien grafische werken (kleurenacquatinten) toevoegen aan de collectie en een drietal fotografische werken, waaronder de 10-delige reeks Manhattan Shut uit 2014.

Doric Sienna, 2013

Directeur Hendrik Driessen is er zeer trots op dat De Pont zoveel werken van Sean Scully kan toevoegen aan de collectie: "Het was geweldig om met Sean samen te werken en we zijn hem zeer dankbaar dat hij zijn waardering voor De Pont met deze exceptionele schenking tot uitdrukking heeft willen brengen." 


Over de kunstenaar:
Geboren in Dublin groeide Sean Scully op in een arbeiderswijk in Zuid-Londen. In de jaren zeventig vestigde Scully zich in New York en in 1983 werd hij Amerikaans staatsburger. Tegenwoordig woont hij deels in de Verenigde Staten en deels op een boerderij in Beieren.
Gebeurtenissen in zijn privéleven keren, samen met de meest uiteenlopende historische en culturele invloeden, in zijn werk terug. Scully voelt zich daarnaast sterk verbonden met hedendaagse politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, met de wereld waarin we leven.

Sean Scully in De Pont
tm 26 augustus 2018


Voor beeldmateriaal en/of een volledig overzicht van de nieuwe aanwinsten: h.zeedijk@depont.nl

--------
Openingstijden De Pont museum:
Dinsdag tm zondag: 11.00 – 17.00
Donderdag tot 20.00 uur, vanaf 17.00 uur gratis toegang
www.depont.nl

Wanneer dit persbericht niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.
Klik hier om uw abonnement op te zeggen.