Philippe Parreno & Liam Gillick

Space Time Substitution

- 30 aug 2020

De Pont presenteert in 2020 in de grote centrale ruimte en de wolhokken een duotentoonstelling van de Franse kunstenaar Philippe Parreno en de in New York gevestigde Britse kunstenaar Liam Gillick. Het is voor het eerst dat de kunstenaars een overzicht tonen van het werk dat ze sinds begin jaren negentig samen hebben gemaakt. De titel Space Time Substitution verwijst naar het retrospectieve karakter van het project, waarbij vroeger gemaakte werken naar het nu worden getransponeerd en samenkomen in een nieuwe enscenering in De Pont. Parreno en Gillick hebben sinds de jaren negentig een eigen, zeer uiteenlopende artistieke praktijk. Parreno kreeg wereldwijd bekendheid met zijn site-specific tentoonstellingen die een ruimte geheel transformeren en waarin hij de perceptie van de bezoekers nadrukkelijk stuurt middels een scenografie van licht, geluid en film. Gillick richt zich met zijn abstracte, architectonische structuren en tekstwerken op de onvolmaaktheden en valkuilen van modernistische en neoliberale ideologieën. Beide kunstenaars hebben zich echter ook intensief beziggehouden met de reflectie op het medium tentoonstelling als artistieke uitdrukkingsvorm. De orkestratie van de tentoonstelling en de manipulatie van de ervaring van de bezoeker is voor hen vaak belangrijker dan de afzonderlijke objecten die getoond worden.
De kunstenaars hebben de tentoonstelling in De Pont aangegrepen om hun gezamenlijke werk in een groot, alomvattend gebaar te presenteren. De expositie is wederom zélf het materiaal: van belichting tot zaalteksten, van sokkels tot bewegwijzering - nieuwsgierig, eigenwijs en met humor eigenen ze zich al die elementen toe als ingrediënten voor hun werk. De hele tentoonstelling is een kunstwerk.

Deze tentoonstelling zou op zaterdag 4 april geopend worden, maar is verschoven vanwege de tijdelijke sluiting van het museum om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Een toepasselijke titel voor dit tentoonstellingsproject: Space Time Substitution. Alles schuift. Wat gisteren realiteit was, is vandaag illusie. Tijd en ruimte zijn vloeibaar geworden. We weten op dit moment nog niet wanneer de tentoonstelling van Parreno en Gillick opengaat. Als 'pauzenummer' hebben de kunstenaars deze trailer gemaakt. Bekijk deze korte wals in het ongewisse vooral van begin tot eind af.