Walter De Maria

A Computer Which Will Solve Every Problem in the World / 3-12 Polygon

20 mei - 18 sept 2011

De Pont heeft voor de tweede keer Walter De Maria's grote installatie A Computer Which Will Solve Every Problem in the World / 3-12 Polygon uit de collectie van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen in bruikleen gekregen.

De Amerikaanse kunstenaar Walter De Maria (1935) maakte deze indrukwekkende vloersculptuur speciaal voor Boijmans Van Beuningen. In een strikt geordende, diagonale plaatsing liggen 75 glimmende roestvrij stalen staven op de vloer. Beginnend met een rij van drie in doorsnede driehoekige staven, eindigt de sculptuur in een rij van twaalf bijna ronde, twaalfhoekige staven van één meter. Deze lengte is bepalend voor de gehele maatvoering: ook de evenwijdige rijen bevinden zich steeds op één meter van elkaar, dezelfde afstand die de elkaar opvolgende rijen aan één zijde telkens verder uitspringen. Ondanks deze heldere, seriële opbouw is de sculptuur van een grote visuele complexiteit en levert iedere verandering van standpunt een nieuw beeld op.

Het werk van Walter De Maria wordt vaak gerelateerd aan de Minimal Art. Hij gebruikt strak afgewerkte materialen of industriële producten in geometrische en seriële configuraties. Een aantal werken is uitgevoerd in het landschap en wordt daarmee tot de Land Art gerekend. De Maria heeft zich ook korte tijd met film en muziek beziggehouden en was tijdelijk (1965) drummer van de Newyorkse popgroep The Velvet Underground. Zijn bekendste werk is wel het Lightning Field (1977) in de woestijn van New Mexico. Het werk bestaat uit 400 roestvrijstalen palen die in een grote rechthoekige vorm verticaal uit de grond steken. Het gebied is berucht om de plotseling opkomende donderstormen, waarbij de bliksem regelmatig inslaat in de stalen palen van het kunstwerk.