Theo Kuijpers

recente schilderijen

18 januari - 16 maart 2014

In 2009 reisde Theo Kuijpers (Helmond, 1939) voor de derde maal naar Australië. Zijn recente schilderijen vormen de visuele neerslag van dit verblijf. In de bijna vijftig jaar die zijn schilderscarrière omvat, heeft Kuijpers zich dikwijls laten inspireren door reiservaringen. Aanvankelijk ontleende hij zijn motieven aan de architectuur, in de hier getoonde schilderijen speelt ook het landschap een prominente rol.

Kuijpers begeeft zich met zijn schilderkunst op de grens van figuratie en abstractie. De sensatie van oranjerode zandvlakten of de dichtheid van de rimboe zijn gesublimeerd in krachtige kleuren, kernachtige vormen en ongebruikelijke materialen. De schilderwijze is pasteus. Ook de ondergrond verleent de schilderijen een opmerkelijke ‘tastbaarheid’. Vóór het schilderen brengt Kuijpers stukken textiel en tentzeil op het doek aan, evenals in vorm gebogen twijgen. Tijdens het schilderen reageert hij op die oneffenheden, die ook in de voltooide schilderijen zichtbaar aanwezig blijven. 

Niet alleen het Australische landschap, ook de cultuur van de aboriginals is een bron van inspiratie. De fascinatie voor hun kunst klinkt door in de beweeglijke ritmiek van de verfstreken, in de kleurkeuze en in het gebruik van expressieve tekens. De cirkel is zo’n terugkerend motief. Het kan verwijzen naar de begrenzing van een leefgebied, naar de magie van een heilige plaats, naar een kraal voor het vee of naar de mysterieuze cirkels in de Namibwoestijn. De reis naar Australië heeft de schilderkunst van Kuijpers een ‘boost’ gegeven. Zijn schilderijen stralen je tegemoet. Binnenkort wordt hij 75.  Zijn ‘Altersstil’ bruist van vitaliteit.