Stilleven

102 vazen van 99 kunstenaars

7 sept 2013 - 5 jan 2014

Stilleven is een tentoonstelling van 102 vazen, die zijn gedecoreerd en bewerkt door 99 kunstenaars uit Brabant. Drijvende kracht achter het project is Frank van der Linden. In 2007 benaderde hij voor het eerst een kunstenaar met de vraag een door hem aangeleverde vaas te bewerken. In de zes daarop volgende jaren hebben nog vele beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten gehoor gegeven aan hetzelfde verzoek.

De vazen zijn 40 centimeter hoog en hebben hetzelfde model. Ze zijn vervaardigd door de keramiekafdeling van de sociale werkplaats in Helmond. Daar werden ze in mallen gegoten en, met het oog op verdere bewerking, slechts eenmaal en ongeglazuurd gebakken. Met hun stoere, robuuste vorm belichamen ze precies wat je je bij een vaas voorstelt. Wat iedere vaas uniek en soms zeer verrassend maakt, is wat de kunstenaars ermee hebben gedaan. 

Voor veel kunstenaars was het de eerste keer dat zij een vaas hebben bewerkt, een uitdaging die zij vanuit zeer uiteenlopende artistieke opvattingen zijn aangegaan. Naast keramiekverf zijn tal van andere, soms ongebruikelijke materialen toegepast. Soms beperkt de decoratie zich tot een abstracte of figuratieve beschildering van de buiten- of binnenkant. Soms ook is de vaas veranderd in een sculpturaal object en niet meer als zodanig te gebruiken. Samenhang en verscheidenheid maken de charme uit van deze kleurrijke verzameling. De kracht van het geheel overstijgt de som der delen.