Philip-Lorca diCorcia

Foto's 1975-2012

5 okt 2013 - 19 jan 2014

Dit najaar presenteert museum De Pont de eerste Europese overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse fotograaf Philip-Lorca diCorcia. DiCorcia is een van de belangrijkste en invloedrijkste fotografen van deze tijd In zijn werk worden met een documentaire blik vastgelegde, ogenschijnlijk realistische beelden, ondermijnd door hun uiterst complexe beeldregie. De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met Schirn Kunsthalle Frankfurt.

De vraag of het mogelijk is de werkelijkheid af te beelden, is een van de hoofdthema’s van diCorcia en vormt het verbindende element tussen zijn meestal in series gemaakte foto’s. Zo fotografeerde hij voor Hustlers (1990–1992) mannelijke prostitués in een zorgvuldig geënsceneerde setting terwijl hij in zijn wellicht bekendste serie Heads (2000–2001) een moment vastlegde uit het alledaagse leven van nietsvermoedende voorbijgangers. Op de tentoonstelling zal verder, naast de series Streetwork (1993–1999), Lucky 13 (2004) en A Storybook Life (1975–1999) voor het eerst werk te zien zijn uit zijn nieuwe, nog onvoltooide project East of Eden (2008 –).

In Tilburg wordt bovendien het werk Thousand (2007) gepresenteerd. Deze installatie met 1000 Polaroid foto’s die als één werk worden beschouwd, biedt een bijzondere inkijk in de werkwijze van de kunstenaar. Voorbereidende Polaroids voor zijn bekendste werken worden afgewisseld met intieme beelden van vrienden en familieleden, proefopnamen voor commerciële fotoshoots en modereportages, foto’s van gewone objecten zoals klokken en lampen en van allerlei plekken die een rol spelen in het alledaagse leven zoals vliegveldlounges, straathoeken en slaapkamers.

 Philip-Lorca diCorcia werd in 1951 geboren in Hartford, Connecticut. Van 1972 tot 1975 studeerde hij aan de School of the Museum of Fine Arts in Boston, waarna hij in 1979 zijn Master of Fine Arts in de fotografie behaalde aan Yale University. In 1993 organiseerde het Museum of Modern Art (MoMA) in New York de eerste solotentoonstelling van diCorcia’s werk. Deze werd gevolgd door veelal op afzonderlijke series gerichte solotentoonstellingen, waaronder belangrijke tentoonstellingen in het Institute of Contemporary Art in Boston in 2007 en in het Los Angeles County Museum of Art in 2008. In Europa waren tot dan toe slechts delen van diCorcia’s series te zien in solo- en groepstentoonstellingen.