Liber Amicorum Edy de Wilde

3 dec 1994 - 29 april 1995

Edy de Wilde (1919-2005) nam eind 1984 afscheid als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bij zijn vertrek werd hem een uit vier delen bestaand Liber Amicorum aangeboden, met bijdragen van vrienden, collegae en kunstenaars. De vormgeving van dit bijzondere boekwerk is van Wim Crouwel, die ook de grafische vormgeving verzorgde voor het Stedelijk, en daarvoor bij het Van Abbemuseum in Eindhoven waar De Wilde van 1946 to 1963 directeur was.

Edy de Wilde maakte van 1988 tot 2000 deel uit van het bestuur van De Pont. Zijn 75ste verjaardag vormde een goede aanleiding om, voor het eerst, de ruim 125 kunstenaarsbijdragen aan het Liber Amicorum, samen met een kleine keuze uit het werk van zijn echtgenote Nono Reinhold, aan het publiek te tonen.

Het Liber Amicorum vormt een bijzondere getuigenis van vrijwel het gehele werkzame leven van Edy de Wilde. Het bevat bijdragen van kunstenaars met wie hij tijdens zijn directoraat van het Van Abbemuseum en, later, in het Stedelijk Museum, contact heeft onderhouden. Onder de bijdragen aan het Liber Amicorum bevinden zich prachtige werken (afmeting 30 x 30 cm) van o.a. Karel Appel, Armando, Jean Bazaine, Marlene Dumas, Jean Dubuffet, Rebecca Horn, Willem de Kooning, Roy Lichtenstein, Robert Mangold, Giulio Paolini, Roger Raveel, Edward Ruscha, Frank Stella, Emo Verkerk.