De Pont in the Picture

fotowedstrijd

8 sept - 4 nov 2012

In lang niet alle musea is fotograferen toegestaan, maar bezoekers van De Pont mogen dat sinds onze opening in 1992 naar hartenlust doen, mits men geen flits of statief gebruikt. Van die mogelijkheid heeft u in de afgelopen twintig jaar volop gebruik gemaakt.

Met de komst van de digitale camera en de smartphone is fotograferen gemakkelijker dan ooit geworden. De vraag of het onderwerp wel een foto waard is nu minder dwingend dan in de tijd van de analoge fotografie. En de spontaan gemaakte opnamen worden via de sociale media direct gedeeld met vrienden en bekenden. Wij komen uw foto’s van ons museum dan ook steeds vaker tegen op het internet. Vanzelfsprekend legt De Pont de eigen geschiedenis vast in allerlei opnamen, ondermeer van de collectie, de opbouw van tentoonstellingen en onze feestelijke openingen. Wij beschikken daarmee over een uitgebreid visueel verslag van onze activiteiten, maar de persoonlijke manier waarop u ons met de camera heeft gevolgd biedt toch weer andere perspectieven.
Daarom hebben wij voor onze twintigste verjaardag een fotowedstrijd uitgeschreven waarvoor zo’n 1500 foto’s werden ingezonden, waarvan het grootste deel in de laatste vijf jaar gemaakt is. Een jury bestaande uit Hendrik Driessen, directeur van De Pont, en de fotografen Liedeke Kruk en Paul Bogaers, selecteerde 170 foto’s die nu in onze projectzaal worden geëxposeerd. De tentoonstelling begint met foto’s uit ons eigen archief, die Hans Biezen maakte tijdens de ombouwfase van wolspinnerij tot museum. Op drie monitoren is een keuze te zien uit wat Liedeke Kruk in de loop der jaren in De Pont voor de lens heeft genomen.

De winnende foto's zijn op flickr te vinden:
Toon De Clerck
2Joost Hesseling
3 Tineke van Wegberg