zondag 22 september
13.30 - 14.00 & 14.30 - 15.00 uur

concert ism November Music
gratis voor museumbezoekers


Gitarist Stefan Gerritsen speelt deze middag in De Pont onder meer twee werken voor sologitaar uit de late jaren tachtig: Archipel III van Daan Manneke en Interlude van zijn voormalige leermeester Ton de Leeuw. Hoewel de composities een heel verschillend karakter hebben zijn er ook overeenkomsten: Archipel III heeft een duidelijke centrale toon die in het hele werk terugkomt. In Interlude vormt een modus, een vaste reeks van tonen, het fundament van een ingenieus bouwwerk. De Leeuw maakt daarnaast gebruik van mathematische verhoudingen, die zich vertalen in consequent groeiende en krimpende motieven. 

Het concertprogramma wordt aangevuld met twee korte composities: Stilleven van de componiste des vaderlands en November Music festivalcomponist Calliope Tsoupaki en een titelloos werk van Theo Loevendie. Calliope Tsoupaki schreef Stilleven ter gelegenheid van het Rembrandtjaar. Theo Loevendie was in de vooronderstelling dat hij nooit een werk voor sologitaar had geschreven totdat Stefan Gerristen een manuscript van een korte, jazzy interlude vond in een kast van het Conservatorium van Amsterdam. Het bleek om een echte Loevendie te gaan, zo bevestigde de auteur zelf. 

'Een grandioze gitarist', schreef de Volkskrant in 2016. Stefan Gerritsen is een veelzijdige klassieke gitarist met een repertoire dat zich uitstrekt van oude muziek tot de nieuwste composities, niet zelden aan hem opgedragen. Daarnaast schuwt hij het avontuur niet en initieert hij nieuwe projecten om het repertoire voor de klassieke gitaar uit te breiden.


PROGRAMMA

Daan Manneke - Archipel II
Calliope Tsoupaki Stil Leven

Stefan Gerristen - gitaar