zondag 28 april
13.30 - 14.00 & 14.30 - 15.00 uur

concert ism November Music
gratis voor museumbezoekers


Felicia van den End

In de operacyclus Licht geeft Karlheinz Stockhausen zijn visie op de rol van de mensheid in een muzikale schepping en doet daarin een beroep op het hoogste wat podiumkunst kan bieden. Musici en middelen om zijn verhaal te vertellen, brengt hij tot het uiterste. Karlheinz Stockhausen geldt als een van de belangrijkste pioniers op het gebied van elektronische muziek. Der Kinderfänger und Entführung is een gedeelte uit de opera Licht. Dit gedeelte voor altfluit en piccolo is getiteld Montag aus Licht. In deze scene weet de schurk van het verhaal kinderen te verleiden en te ontvoeren. 

De originele bezetting is voor altfluit, piccolo, kinderkoor, synthesizers, slagwerk en klankregisseur, maar de compositie kan ook als opzichzelfstaand stuk voor kleinere bezetting worden uitgevoerd. Felicia van den End geeft op deze manier een voorproefje van de opera die in z'n geheel is te zien tijdens het Holland Festival 2019 in de Gashouder in Amsterdam. 

Felicia van den End behoort tot een van de meest veelzijdige fluitisten van haar generatie. Mede door haar bijzondere gebruik van de klank van het instrument brengt zij het fluitrepertoire opnieuw onder de aandacht. Ze won diverse prijzen waaronder de Elisabeth Evertsprijs en de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours. Tijdens November Music 2018 bracht ze een speciaal voor haar geschreven compositie van John Zorn in première.

Omer Eilam is een Israëlische kunstenaar en onderzoeker. Hij studeerde compositie en electro-akoestische muziek. In zijn werk zoekt hij interdisciplinaire verbanden met gebruik van technologische toepassingen om een op die manier nieuwe muzikale wegen te kunnen bewandelen.


PROGRAMMA
Karlheinz Stockhausen - compositie
Felicia van den End - altfluit, piccolo, zang
Omer Eilam - klankregisseur