Museum De Pont

Persbericht: Sky Mirror van Kapoor voor De Pont

Installatie van 'Sky Mirror (for Hendrik)' voor de entree van De Pont 
 

Op zaterdag 16 september wordt, in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, een grote sculptuur van Anish Kapoor onthuld op het voorterrein van museum De Pont in Tilburg. Sky Mirror (for Hendrik) is een geschenk voor het 25-jarig bestaan van het museum. Tilburg wordt de eerste Nederlandse stad met een monumentale sculptuur van Kapoor in de openbare ruimte. 
Dit jaar viert De Pont museum zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan en uit erkentelijkheid voor Kapoors langdurige relatie met het museum maakte de beroemde Britse kunstenaar een zes meter hoge sculptuur van roestvrijstaal. Het werk wordt geplaatst in een bijzondere watertuin, speciaal hiervoor ontworpen door tuinarchitect Sophie Walker.
Na de onthulling van het beeld opent het museum op zaterdag 16 september de tentoonstelling WeerZien, waarvoor bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, als 'logé' in de collectie zullen terugkomen. De onthulling van Sky Mirror en de opening van WeerZien vormen de aftrap van het cultureel seizoen in Tilburg. Het museum is het hele weekend gratis toegankelijk.

Anish Kapoor zegt over het museum: "De Pont heeft me gedurende vele jaren in staat gesteld mijn kunstpraktijk te laten zien zoals die werkelijk is. Voor kunstenaars is het niet alleen belangrijk een tentoonstelling te maken van hun werk, goede musea stellen kunstenaars in staat hun werk te gebruiken om nieuwe ideeën te verkennen. De Pont zorgt voor een balans tussen de experimentele privéwereld van de kunstenaar en de publieke wereld van tentoonstellingen." 

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg: "Museum De Pont in Tilburg is van groot belang voor Brabant en heeft 25 jaar lang vooraanstaande kunstenaars naar deze stad gehaald. Het is een van de meest succesvolle particuliere musea ter wereld en daardoor een toonaangevend voorbeeld voor alle culturele organisaties in de omgeving. De Pont heeft Tilburg internationaal op de kaart gezet. Het maakt me telkens weer blij als ik zie hoe positief kunstliefhebbers op het museum reageren. Deze nieuwe aanwinst maakt de positie van het museum als blikvanger nog sterker!"

Sky Mirror (for Hendrik) is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de kunstenaar, het museum en een gezamenlijke schenking van de gemeente, particulieren en bedrijven in Tilburg en van Brabant C, die daarmee hun waardering tonen voor wat De Pont museum heeft bereikt.

----------------------
Noot voor de redactie

De Pont museum

Het museum is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap een stichting kon worden opgericht ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij, door Benthem Crouwel Architecten verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme ‘wolhokken’ vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken die De Pont heeft verzameld sinds het museum in september 1992 voor het publiek is geopend. 
Het museum streeft er naar een collectie op te bouwen die zich niet op de breedte, maar op de diepte richt en zo een beeld schetst van belangrijke kunstenaars uit onze tijd. Naast Anish Kapoor zijn er prominente kunstenaars vertegenwoordigd als Marlene Dumas, Roni Horn, Richard Long, Tacita Dean, Ai Weiwei, Mark Wallinger, Rosemarie Trockel, Thomas Schütte en Bill Viola.  

Anish Kapoor
Sir Anish Kapoor (1954) is een Britse beeldhouwer. Hij is geboren in Bombay, maar woont en werkt in Londen sinds het begin van de jaren zeventig, toen hij daar een kunstopleiding volgde. Hij studeerde eerst aan het Hornsey College of Art en later aan de Chelsea School of Art and Design. Kapoor vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de 44e Biënnale van Venetië in 1990, waar hij werd onderscheiden met de Premio Duemila. In 1991 ontving hij de Turner Prize en in 2002 de Unilever Commission voor de Turbine Hall in de Tate Modern.
Belangrijke openbare sculpturen van Kapoor zijn Cloud Gate (in de volksmond bekend als The Bean) in Chicago en Orbit, een in opdracht gemaakt permanent kunstwerk voor het Olympic Park in Londen.
In de collectie van De Pont bevinden zich 16 werken (waarvan zes langdurige bruiklenen) van Kapoor, waaronder Vertigo, Descent into Limbo en When I am pregnant. De Pont organiseerde in 1995 en 2012 solotentoonstellingen van Kapoors werk. Nadere informatie over werken van Kapoor in de collectie, kunt u vinden op de website van De Pont: www.depont.nl

Documentaire De Pont museum, ruimte voor kunst 
Op zondag 17 september zendt AVRO's Kunstuur op NPO2 om 17.40 uur het eerste deel uit van de documentaire De Pont museum, ruimte voor kunst
Het tweede deel volgt een week later, op zondag 24 september, ook om 17.40 uur.
De film, die gemaakt werd door Maarten de Kroon en Jeanne van der Horst m.m.v. Gerrit Willems, bevat veel historisch materiaal en opnamen gemaakt in kunstenaarsateliers en tijdens het inrichten van tentoonstellingen. Verder komen allerlei andere betrokkenen aan het woord, waaronder bestuursleden en medewerkers van het museum. De documentaire is ook in het museum te zien.

Openingstijden:
16 en 17 september: gratis toegankelijk
LET OP: op 16 september is het museum pas vanaf ca. 13.45 uur toegankelijk voor het publiek
Dinsdag/zondag: 11.00 – 17.00
Elke donderdag open tot 20.00 uur, vanaf 17.00 uur gratis toegang

-----
Perspreview Sky Mirror (met Anish Kapoor) en WeerZien:
vrijdag 15 september, 15.00 uur.

Aanmelden vereist via email: h.zeedijk@depont.nl
 

Wanneer dit persbericht niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.