Museum De Pont

Nieuwsbrief september 2017

Klik op de foto!

Nog maar één week te gaan tot de viering van ons zilveren jubileum, op zaterdag 16 september, in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. 

Op het voorplein van De Pont start dan om 13.00 uur het programma in verband met de officiële overdracht van de sculptuur Sky Mirror van Anish Kapoor, het bijzondere geschenk van Tilburg voor het jarige museum. 

LET OP het museum is op deze dag bij uitzondering pas ná deze ceremonie, rond 13.40 uur te bezoeken! Verderop in deze nieuwsbrief vindt u het complete programma.

De openingsceremonie vindt in de buitenlucht plaats en omdat het weer nogal onvoorspelbaar is raden wij u aan hiermee rekening te houden.

Gezien de beperkte parkeergelegenheid is het ook raadzaam zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Van het NS station is het ca. 15 minuten lopen. Indien u toch met de auto wilt komen kunt u gebruik maken van de parkeergarage Knegtel, op 10 minuten lopen van het museum.

In verband met de opening van het culturele seizoen in Tilburg is De Pont ook op zondag 17 september van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk.
 

WeerZien - jubileumtentoonstelling


Na de openingsceremonie heeft u gelegenheid de jubileumtentoonstelling te bezoeken en het glas te heffen op onze verjaardag.

"Het gevoel van thuiskomen is een van de sterkste troeven van Museum De Pont. Dat zet al 25 jaar hedendaagse schoonheden op een voetstuk, van kunstenaars als Gerhard Richter, Richard Serra en Marlene Dumas. De Pont is uitgegroeid tot een lieu d'émotion, zoals de Fransen een geliefd oord waar je voortdurend naar wilt terugkeren zo treffend noemen. 'Ik bof want ik woon in Tilburg', schreef ooit iemand in het gastenboek." Museumtijdschrift

De jubileumexpositie wordt een WeerZien van verwanten. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont. lees meer
 

Watertuin van Sophie Walker

Op bovenstaande foto wordt er nog hard gewerkt aan de voltooing van de vijvertuin die de Engelse tuinarchitect Sophie Walker ontwierp rond het beeld Sky Mirror van Anish Kapoor. Sophie Walker was in 2014 een van de jongste prijswinnaars ooit op de Chelsea Flower Show met haar Cave Pavilion. Onlangs publiceerde zij haar eerste boek, The Japanese Garden, waarin honderd van de mooiste Japanse tuinen worden beschreven, variërend van historische, heilige tuinen tot hedendaagse stedelijke ontwerpen. 

 

Anthony Fiumara

SILVER
16 september, 15.00 en 16.00 uur

Speciaal voor het 25-jarig bestaan van De Pont schreef de Nederlandse componist Anthony Fiumara (Tilburg, 1968) in opdracht van het museum het muziekstuk Silver. Het wordt voor het eerst opgevoerd tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling. Het Italiaanse strijkkwartet Quartetto Maurice brengt het werk, dat 12 minuten duurt, op deze dag twee keer in het auditorium van het museum ten gehore.  
 

PROGRAMMA

VOOPLEIN
12.30          Frank van Pamelen ontvangt de bezoekers op het plein
13:00          Aankomst Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix
13.05          Welkomstwoord door Hendrik Driessen, directeur van De Pont en
                  voordracht Rozelijn van Gurp, junior stadsdichter
13.10          Burgemeester Peter Noordanus en wethouder Marcelle Hendrickx:
                  formele overdracht van Sky Mirror aan De Pont
13.15          Dankwoord Jos de Pont, voorzitter van het museumbestuur
13.30          Hemelkijkers trakteren bezoekers op een hemelse zoetigheid,
                  met de Selfiebox kan men bijzondere foto's van Sky Mirror maken
ca 13.40      Nadat Prinses Beatrix haar rondgang door het museum is begonnen
                  is er gelegenheid voor een bezoek aan de jubileumtentoonstelling

MUSEUM
14.30          Optreden Paul van Kemenade, die 40 jaar muzikant is (op zaal)
15.00          Première Silver van Anthony Fiumara (in auditorium)
15.15          AversieA (dans), choreografie van Annemarie Cools (op zaal)
15.30          Optreden Paul van Kemenade (op zaal)
16.00          Tweede uitvoering Silver van Anthony Fiumara (in auditorium)

TUINFEEST
14.00          Tuinfeest met versnaperingen en activiteiten voor jong en oud

 

De Pont bij Kunstuur

De Pont museum, ruimte voor kunst 
zondag 17 en 24 september om 17.40 uur

Op zondag 17 september zendt AVRO's Kunstuur op NPO2 om 17.40 uur het eerste deel uit van de documentaire De Pont museum, ruimte voor kunst
Het tweede deel volgt een week later, op zondag 24 september, ook om 17.40 uur.

De film, die gemaakt werd door Maarten de Kroon en Jeanne van der Horst m.m.v. Gerrit Willems, bevat veel historisch materiaal en opnamen gemaakt in kunstenaarsateliers en tijdens het inrichten van tentoonstellingen. Verder komen allerlei andere betrokkenen aan het woord, waaronder bestuursleden en medewerkers van het museum.

De documentaire is ook in het museum te zien.
 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.