Museum De Pont

Nieuwsbrief oktober 2017

TE ZIEN

Anish Kapoor - Sky Mirror

"Op het voorplein van het Tilburgse museum staat misschien wel een van de mooiste werken van Anish Kapoor. In elk geval het meest recente. Kapoor heeft andere Sky Mirrors gemaakt, maar die zijn allemaal rond, en bovendien staan ze niet in Nederland. Dat is juist het bijzondere aan dit exemplaar. Het toont ons de Hollandse luchten die onze eigen artistieke aartsvaders met verf hebben vastgelegd en waarmee ze beroemd zijn geworden: Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Hendrik Willem Mesdag, en noem ze maar op. Kapoor kent zijn kunstgeschiedenis, en laat zich gelukkig ook door andere inspireren. Maar het verschil met de Hollandse meesters is groter dan de overeenkomst. Deze spiegel laat ons de lucht zélf zien in al zijn beweeglijkheid, en laat de reproductie niet aan verf en doek over, maar aan de - wekenlang gepolijste - roestvrijstalen plaat." 
Bert Hagenaars, Nederlands Dagblad
 

Jubileumtentoonstelling WeerZien

"De Pont, een van de strafste musea voor hedendaagse kunst in onze contreien, blaast 25 kaarsjes uit. Een weelde aan topwerken komt bijeen, als voor een grote familiereünie. (...) WeerZien grijpt terug naar solopresentaties die de geschiedenis van het huis markeerden, van kleppers als Marlene Dumas, Ai Weiwei, Bill Viola of Jeff Wall. De bruiklenen die daarvoor overkwamen hangen nu naast werk uit de eigen collectie. Het geheel oogt harmonieus. Het lijkt of een familie van verwanten en gelijkgestemden hier een reünie houdt en rustig aan het keuvelen slaat."
Geert van der Speeten, De Standaard (BE) lees meer 
 

Anton Henning beschildert de Salon

Speciaal voor het 25-jarig bestaan van De Pont, nam de Duitse kunstenaar Anton Henning de Salon van het museumcafé onder handen. Met speelse en kleurrijke patronen toverde Henning in de week voor de opening van de jubileumtentoonstelling de Salon om in één groot fascinerend abstract schilderij. Niet alleen de muren werden beschilderd, Henning voorzag ook de tafels van kronkelende composities, waarvan het patroon op verschillende manieren aaneen sluit. De kleurrijke vormen zetten de ruimte als het ware in beweging.
 

Documentaire over De Pont

Op zondag 17 en 24 september werd in het door Lucas de Man gepresenteerde televisieprogramma Kunstuur een tweeluik over De Pont uitgezonden, gemaakt door Maarten de Kroon & Jeanne van der Horst. U kunt de twee afleveringen nog bekijken via de volgende links: deel een en deel twee. In november komt een lange documentaire uit, die ook in het museum te zien zal zijn.
 

Lintje voor Hendrik Driessen

Op 16 september werd directeur Hendrik Driessen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Peter Noordanus. lees hier het persbericht van de gemeente Tilburg
 

TE DOEN

kunstlab - workshop voor kinderen

zaterdag 14 oktober, 14.00-16.00 uur

De hand van de kunstenaar
De allereerste aankoop van het het museum was een klein schilderij van Rob Birza. Dit werk hangt nu op zaal. Herken jij in dit schilderij de hand van de kunstenaar?
In deze workshop onderzoeken we hoe kunstwerken worden gemaakt. We bekijken het werk van Rob Birza en andere schilderijen in het museum. In het atelier maak je van en uit jouw eigen hand zelf ook een schilderijtje. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar die mee willen doen, kunnen zich hier opgeven voor kunstlab@depont.
lees meer
 

Concert Schneemann & Manla

zondag 22 oktober, aanvang 13.30 én 14.30 uur

De Nederlandse pianist Julian Schneemann en de Syrische ud-speelster Jawa Manla verbinden het Oosten met het Westen door klassieke kamermuziek, jazz, folk en Arabische muziek ineen te laten vloeien. Dromerige melodieën uit het Midden-Oosten en opzwepende Ierse folk gaan hand in hand met betoverende kamermuziek en avontuurlijke jazz. Dat alles maakt deel uit van één en hetzelfde verhaal: de kracht van (muzikale) diversiteit. Het concert wordt georganiseerd ism November Music. Gratis toegang voor museumbezoekers. lees meer
 

Iedere donderdagavond HappyHour@depont

Het museum is elke donderdagavond geopend tot 20.00 uur en vanaf 17.00 uur is de toegang gratis!  Om 17.15 uur vertelt iemand van De Pont iets over een van de kunstwerken die in de jubileumtentoonstelling WeerZien te zien zijn.
Laat u verrassen en blijf even met ons stilstaan bij een van de vele schatten, die het museum rijk is. lees meer

 

Ik bof want ik STA in Tilburg!

Honderden mensen gingen dankzij de selfiebox op 16 september op de foto met Sky Mirror. Uit de vele kiekjes werd deze gekozen als de leukste. Zij krijgt van De Pont het nieuwe collectieboek en mag samen met een vriend(in) een lekkere appelpunt komen eten in ons museumcafé! Sta je ook in ons fotoalbum? Meld je dan op Facebook en maak ook kans op een traktatie!
 

Collectieboek De Pont

Bij de opening in 1992 beschikte De Pont over een tiental werken van slechts drie kunstenaars, maar daartoe behoorden al wel de kenmerkende Planet Circle van Richard Long en The First People van Marlene Dumas. Inmiddels bezit het museum zo'n 800 werken van bijna tachtig kunstenaars. Tijd om al 'onze' kunstenaars eens mooi neer te zetten in een nieuw collectieboek. Van Ai Weiwei tot Robert Zandvliet. Een keuze uit de collectie is nu te koop in de museumwinkel.  

 

De Pont en de Warande

vriendenkorting

Cultuurhuis de Warande in Turnhout was een van Vlaanderens eerste cultuurcentra. Als cultuurhuis vervult het vandaag nog steeds een pioniersrol in een regio met weinig professionele kunst- en cultuurinstellingen, een belangrijke functie die De Pont graag verder helpt uitdragen. Daarom krijgen bezoekers van WeerZien in De Pont op vertoon van hun toegangskaart 50% korting voor tentoonstellingen in de Warande. En ook bezoekers van de Warande betalen slechts de helft van de entree in De Pont op vertoon van hun Warande-kaartje. 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.