Museum De Pont

Nieuwsbrief juni 2018

TE ZIEN

De parallele wereld van Sean Scully

Even twijfel je. Horen die felgekleurde grote schilderijen van een spelend kind in het midden van Museum De Pont bij de expo van Sean Scully? Ze lijken zo anders dan de somber getinte abstracte schilderijen aan de ingang. De twijfel is nergens voor nodig. Scully meandert al zijn hele leven tussen abstract en figuratief. "Hij beseft dat hij door de aard van een groot deel van zijn oeuvre als een abstract schilder wordt gezien. Maar zelf maakt hij de opdeling niet. Zijn werk is een uiting van wat hij ziet, voelt, ondervindt. Ik noem zijn schilderijen een afspiegeling van een parallelle werkelijkheid waarin het onderscheid abstract-figuratief niet bestaat", zegt Hendrik Driessen, de directeur van De Pont. Koen van Boxem (De Tijd, BE) 
lees meer
 

'Levende sculpturen' bij Rineke Dijkstra

Nieuw voor Nederland - want niet eerder hier vertoond - is de video The Gymschool, die ze in 2014 in St. Petersburg maakte. Hierin is op drie afzonderlijke schermen te zien hoe jonge Russische turnsters in opperste concentratie routineus de meeste ingewikkelde gymnastische oefeningen uitvoeren. Als ware slangenmensen gooien ze hun benen over hun hoofd, doen ze een spagaat en buigen ze als hoepel achterwaarts. Een fascinerend gezicht. "Toen ik deze meisjes voor het eerst zag oefenen, was ik getroffen door het feit dat de kinderen net levende sculpturen leken", vertelt Dijkstra. Paola van de Velde (Telegraaf) 
lees meer 
 

'Nieuwe' Marlene Dumas

Een sneakpreview van de 'nieuwe' Marlene Dumas. 35 portretten van mensen en dieren plus een gedicht van Jan Arends vormen samen het bijzondere werk dat Marlene Dumas begin jaren negentig maakte voor de instelling Het Hooghuys in Etten-Leur (nu GGz Breburg). Dit indrukwekkende werk is de komende jaren als bruikleen te gast in De Pont. Binnenkort meer hierover. 

 

TE DOEN

Film van Margriet Luyten

Op donderdagavond 21 juni toont De Pont eenmalig de film Levenswerk II – de kunstbemiddelaars van Margriet Luyten. In deze poëtische film laat kunstenaar Margriet Luyten de geportretteerden (onder anderen Rudi Fuchs, Liesbeth Brandt Corstius en Henk van Os) reflecteren op hun werk als kunstbemiddelaar en het verstrijken van de tijd. De avond wordt ingeleid door De Pont-directeur Hendrik Driessen en door kunstenaar Margriet Kemper, die nauw betrokken waren bij de totstandkoming van de film. lees meer
 

Documentaire over Loek Grootjans

De Pont vertoont op donderdag 5 juli de documentaire Gevangen Licht over beeldend kunstenaar Loek Grootjans. Grootjans is twee jaar gevolgd door een filmploeg onder leiding van de regisseur Rebecca van Wittene. In de film reconstrueert zij onder andere de zoektocht van Grootjans naar de magische aantrekkingskracht van het Zeeuwse licht. lees meer
 

Concert: Martin van Hees

Gitarist Martin van Hees is betrokken bij uiteenlopende projecten waarbij hij hedendaagse muziek combineert met jazz cross-overs en kamermuziek. In De Pont laat hij op zondag 24 juni zijn programma Remgewogen voor solo-gitaar horen. Het bevat composities uit de 20e- en 21e eeuw van Nederlandse componisten zoals Aart Strootman en Louis Andriessen. Dit is het laatste concert voor de zomer, in de reeks concerten die wij organiseren in samenwerking met November Music. Het volgende concert is op 23 september en ook in het komende seizoen blijven de concerten gratis toegankelijk voor museumbezoekers. lees meer
 

donderdagavond@depont

Elke donderdag zijn wij tot 20.00 uur geopend en vanaf 17.00 uur is de toegang gratis! Kom genieten van de heerlijke museumtuin met de druppelende beeldfontein van Guido Geelen, drink een drankje in de avondzon of schuif om 18.00 uur aan bij Eten wat De Pont schaft! voor een eenvoudige vleesloze maaltijd die u zelf mag opscheppen. Aanmelden is wel vereist! Kijk op onze website voor het actuele programma van donderdagavond@depont.

 

Privacywetgeving

Mededeling i.h.k.v de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Museum De Pont gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor onze nieuwsbrief en aankondigingen/uitnodigingen voor nieuwe tentoonstellingen. Onder ieder bericht staat altijd de optie u weer uit te schrijven van deze service. 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.