Museum De Pont

Charlotte Dumas presenteert boek en film in De Pont

Samen dromen: kunst voor kinderen en (groot)ouders

Kilala, Onuma 2015, Charlotte Dumas

ZONDAG 6 OKTOBER: BOEKPRESENTATIE

Charlotte Dumas portretteerde slapende dieren met veel aandacht en geduld. Ook momenten tussen waken en slapen legde zij vast. Geïnspireerd door deze foto's, die zowel kracht als kwetsbaarheid uitstralen, schreef Bibi Dumon Tak een poëtische tekst over slapers en dromers. Kan een ijsbeer onder water slapen? Waarvan droomt een hond die ligt te dommelen in de zon? Wat gaat er om in het hoofd van het bruine veulen dat uitrust op de witte rug van zijn moeder? Het boek nodigt jong en oud uit om zelf eens te 'dierdromen' als de fraai getekende witte tijger of als de wolf opgerold liggend in de sneeuw. Een mooi vormgegeven boek om samen te bekijken en (voor) te lezen vanaf een jaar of vier.
Zowel in het werk van Charlotte Dumas als in dat van Theo Thijssen-prijswinnaar Bibi Dumon Tak staan dieren vaak centraal. Op een enkel boek na gaan alle boeken van Dumon Tak over dieren en Dumas geniet internationale bekendheid met haar fotoseries van reddingshonden, legerpaarden of dieren in het wild.
De boekpresentatie in De Pont vindt op zondag 6 oktober 2019 om 13.00 uur plaats in aanwezigheid van Charlotte Dumas en Bibi Dumon Tak. Voor deze gelegenheid zal tevens een ruime selectie van Charlotte Dumas' werk uit de collectie van het museum te zien zijn.

Charlotte Dumas & Bibi Dumon Tak - Dromers
zondag 6 oktober 2019,
13.00 uur

In het kader van Dromers heeft Charlotte Dumas in samenwerking met De Pont een speciale editie gemaakt van een van de foto's in het boek. De editie zal in een gelimiteerde oplage van 50 exemplaren verschijnen en ingelijst worden aangeboden voor € 300,00. Bent u geïnteresseerd in deze gesigneerde foto? Houd dan de website van het museum in de gaten. Het boek, uitgegeven bij Querido, is vanaf 6 oktober voor € 22,50 in de museumwinkel te koop. 

 

ZATERDAG 30 NOVEMBER: FILMPREMIÈRE

In 2016 toonde Charlotte Dumas in De Pont voor het eerst een serie foto's van met uitsterven bedreigde Japanse paardenrassen. Het project met deze dieren, die op de zuidelijke eilanden van Japan in het wild leven, werd toen geïntroduceerd als een work-in-progress. Twee jaar later ging in het Sieboldhuis in Leiden de film Shio in première, opgenomen op het eiland Yonaguni waar ongeveer 120 paarden weer en wind trotseren. Deze film, opgenomen in de collectie van De Pont, vormt het eerste deel van een drieluik over het eiland. Deel twee, Yorishiro, gaat op zaterdag 30 november in première bij De Pont en zal tot 9 februari doorlopend te zien zijn in de podiumzaal van het museum.
De dierportretten die Charlotte Dumas sinds 2001 maakt krijgen vooral betekenis door de relatie tussen mens en dier. Affectie en exploitatie spelen daarbij een belangrijke rol, maar ook projectie en symboliek. Het Japanse woord Yorishiro betekent iets of iemand die tijdelijk of permanent de geest of de ziel heeft van een 'kami', een kracht uit de natuur.In de film ondergaat een klein meisje, gekleed in een paardenpak, een metamorfose. Vanuit Nederland maakt ze alleen de lange reis naar Japan waar ze op Yonaguni haar paardenfamilie terugvindt. Naast de film zullen ook de story-board tekeningen en foto's voor de film getoond worden. Zo wordt de film niet alleen een kunstwerk voor de geoefende kijker, maar zal het ook tot de verbeelding van de allerjongste bezoeker spreken en uitnodigen tot een gesprek tussen kinderen en volwassenen.


Filmpremière Yorishiro - Charlotte Dumas
zaterdag 30 november, 11.00 uur
doorlopend te zien in het museum, tm 9 februari 2020

 

 

 

---

Openingstijden De Pont museum:
Dinsdag tm zondag: 11.00 – 17.00
Donderdag tot 20.00 uur, vanaf 17.00 uur gratis toegang
www.depont.nl
 

 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.