Taco Dibbits nieuwe voorzitter bestuur De Pont museum

Na 30 jaar voorzitter te zijn geweest van het bestuur van de mr J.H. de Pont stichting heeft Jos de Pont op 1 juli 2018 het stokje overgedragen aan Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Jos de Pont, de oudste zoon van stichter Jan de Pont, was vanaf het begin betrokken bij de in 1988 opgerichte stichting die de naam van zijn vader draagt. Samen met zijn broer en zussen heeft hij diens wens uitgevoerd om een nieuw initiatief van de grond te tillen dat activiteiten zou gaan ontplooien op het gebied van de hedendaagse kunst. Dat dit tot een museale instelling zou leiden was echter niet van meet af aan de opzet, maar met de oud-museumdirecteuren Edy de Wilde en Rudi Oxenaar in het eerste bestuur, gingen de gedachten al snel in die richting.

Na de aanstelling van Hendrik Driessen als directeur, in maart 1989, werden de plannen verder uitgewerkt en nog in hetzelfde jaar vestigde de stichting zich in een voormalige wolspinnerij in Tilburg. Museum De Pont werd in september 1992 geopend en vierde vorig jaar het 25-jarig jubileum met de succesvolle tentoonstelling WeerZien.

Taco Dibbits is sinds eind 2011 bij De Pont betrokken. Naast zijn werk voor onze Nationale Schatkamer volgt hij ook de ontwikkelingen van de eigentijdse kunst op de voet. “Ik vind het een voorrecht om bij te kunnen dragen aan een instelling als Museum De Pont dat geldt als een van de meest interessante plekken op het gebied van de hedendaagse kunst in ons land. Het biedt mij de mogelijkheid van nabij mee te maken hoe belangrijk het is dat we ons engageren met de kunst en de kunstenaars van nu. Alle kunst in het Rijksmuseum is immers ooit ook eigentijds geweest.”

Een van de eerste taken die Dibbits als bestuursvoorzitter wacht is om samen met de vier overige bestuursleden (Alexander Collot d’Escury, John Leighton, Caroline de Pont en Steven Vis), op zoek te gaan naar de opvolger van de huidige directeur Hendrik Driessen die volgend jaar zomer met pensioen gaat.


Taco Dibbits (links) en Jos de Pont (foto Peter Cox)