Museum De Pont

Persbericht: De Pont haalt Sean Scully naar Nederland

Doric Proteus  2013

Sean Scully
21 april - 26 augustus 2018

Internationaal geldt Sean Scully (Dublin, 1945) als een van de meest toonaangevende abstracte kunstenaars. Met zijn solotentoonstelling bij De Pont maakt hij zijn debuut in Nederland. Scully’s schilderijen, werken op papier en foto’s zijn hier niet alleen voor het eerst te zien, de tentoonstelling heeft nog een andere verrassing in petto – een recente serie figuratieve schilderijen.
Geboren in Dublin groeide Sean Scully op in een arbeiderswijk in Zuid-Londen. De schilderijen die hij ontdekte in een lokale katholieke kerk waren samen met rhythm & blues muziek bepalend voor zijn verdere leven. In de jaren zeventig vestigde Scully zich in New York en in 1983 werd hij Amerikaans staatsburger, hetzelfde jaar waarin zijn negentienjarige zoon Paul om het leven kwam. Gebeurtenissen in zijn privéleven keren, samen met historische en culturele invloeden, in zijn werk terug. Scully voelt zich sterk verbonden met actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Sean Scully werd twee keer genomineerd voor de Turner Prize, in 1989 en 1993 en is vertegenwoordigd in de collectie van gerenommeerde musea als het Metropolitan Museum of Art en het MoMA in New York en Tate Modern in Londen. De Staatliche Kunsthalle in Karlsruhe toont tm 5 augustus eveneens een selectie uit zijn werk in de tentoonstelling Vita Duplex.


Meer informatie of aanvragen fotomateriaal via: h.zeedijk@depont.nl

--------
Openingstijden De Pont museum:
Dinsdag tm zondag: 11.00 – 17.00
Donderdag tot 20.00 uur, vanaf 17.00 uur gratis toegang
www.depont.nl