Guido Geelen

Thorn NL 1961, woont en werkt in Tilburg

Zonder titel (beeld voor De Pont)
2017
brons
245 x 140 x 140 cm
2017.GG.08

Het geluid van druppelend water trekt de bezoeker bijna automatisch naar het meer dan manshoge bronzen beeld op de grens van terras en tuin. Het bestaat uit een  wirwar van koorden, alsof ze na een verfbad kletsnat te drogen zijn gehangen. Aan de buitenzijde van de kluwen steken op regelmatige afstand van elkaar gietkanalen uit. Ze geven structuur en verankeren het beeld op zijn plek.

De opdracht van De Pont aan Guido Geelen was tweeledig. Het beeld moest verwijzen naar de wolspinnerij die vroeger in het gebouw gevestigd was. En in de tuin ontbrak het nog aan water. Beide elementen zijn door de kunstenaar overtuigend met elkaar verweven. De koorden werden op traditionele wijze in het TexielLab van het TextielMuseum gedraaid, terwijl deze industrie in Tilburg mede dankzij schoon water tot bloei kwam.

Het eerste beeld van Geelen dat door De Pont werd aangekocht dateert uit 1990. Het bestaat uit vijfentwintig vierkanten kolommen van bruingrijze klei. Het oppervlak is opengewerkt, waardoor een grillig licht-donkerpatroon de strenge rechthoekige vormen doorbreekt. Die dubbelzinnigheid kenmerkt Geelens werk. Ongepolijste gietkanalen gaan bij hem moeiteloos samen met technische perfectie.