Charlotte Dumas

Vlaardingen NL 1977, woont/werkt in Amsterdam en New York

Bailey I
2011
C-print
50 x 66 cm
2012.CD.11

Deze foto's maken deel uit van een reeks portretten van speurhonden die na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS werden ingezet.

Dumas: “Vooral de krantenfoto's met deze honden hebben zich in mijn geheugen vastgezet: een hond in een reddingsdraagbaar aan kabels, hoog boven de brokstukken; een andere hond die aandachtig zoekt, terwijl hij zich voorzichtig over enorme verbogen balken voortbeweegt.”
Dumas zocht de 15, inmiddels gepensioneerde, honden op tijdens een reis door de VS en legde hen vast in een uitzonderlijke serie portretten waarin met name de psychologie van het portret een grote rol speelt. Dwingend maar intiem en verstild tegelijk dringen de beelden zich aan je op. Weergegeven met een fotografisch observatievermogen en bezieling, die de eeuwenoude verhouding tussen mens en dier opnieuw op scherp zet. Dumas: “Tien jaar geleden waren deze honden allemaal op hetzelfde moment op dezelfde plek om dezelfde reden. Nu delen ze de kwetsbaarheid van de ouderdom en zijn symbool van een decennium dat ten einde loopt.” 

klik hier voor meer informatie op de site van de kunstenaar